Alle uitingen van overheden op het internet zouden moeten voldoen aan de Webrichtlijnen Overheid. Dat geldt dus ook voor bestemmingsplannen die via de website van de gemeente of provincie of via RO-online beschikbaar worden gesteld.
De webuitvoer van Dezta Plan voor RO Standaarden 2008 voldoet zover mogelijk aan deze webrichtlijnen. Een gedeelte van de webrichtlijnen is automatisch te toetsen. Dit kan via deze website: http://www.webrichtlijnen.nl/toetsen/
Hiermee worden 47 van de 125 punten getoetst, de overige punten zijn alleen handmatig door een expert te toetsen. De webuitvoer voor RO Standaarden 2008 voldoet in principe aan alle 47 punten die automatisch getoetst worden. Toch wordt bij toetsing niet altijd de maximum score toegekend. De volgende afwijkingen kunt u tegenkomen, met (technische) uitleg waarom de afwijking voorkomt:
- Mogelijke fout op alle pagina's: R-pd.16.3
Dit is een richtlijn voor de server waar de webpagina op staat en niet voor de XHTML. Hier heeft Dezta Plan geen invloed op en dit is een verantwoordelijkheid van de publicerende organisatie zelf.. - Fouten op pagina's met tabellen: R-pd.11.2, R-pd.11.4 en R-pd.11.5
Dit zijn onterechte meldingen door een fout in de toets.
De toets controleert of alle th elementen van tabellen het scope attribuut hebben. Wanneer dat niet zo is, is dat een fout. In de webuitvoer van Dezta Plan komt meestal een tabel met th elementen voor die het scope attribuut hebben (zoals het hoort) en mogelijk ook tabellen zonder th elementen en dus ook zonder scope attribuut (ook toegestaan al wordt daar wel een waarschuwing voor gegeven, R-pd 11.2). Wanneer beide typen tabellen op één pagina voorkomen meldt de toets twee fouten (R-pd 11.4 en R-pd. 11.5) terwijl deze fouten NIET voorkomen.
We hebben deze fout in de toets doorgegeven aan WebrichtlijnenOverheid.nl. - Fouten op pagina's met doorgenummerde lijsten: R-pd 2.1, R-pd 2.2 en R-pd 3.1
Dit is het enige geval waarin Dezta ervoor gekozen heeft bewust af te wijken van de Webrichtlijnen. Met een doorgenummerde lijst wordt bedoeld een lijst die niet bij punt 1 of a begint, maar bijvoorbeeld bij 4 of d. Dit wordt gebruikt wanneer een lijst onderbroken wordt door normale tekst, een afbeelding of een tabel. De enige manier om dit in de webuitvoer mogelijk te maken, is het gebruik van het attribuut value voor lijstelementen. Dit attribuut is officieel afgeschaft en zorgt daardoor voor fouten bij de W3C validatie. Dit levert de genoemde fouten op in de Webrichtlijnen toets. Het value attribuut wordt door alle webbrowsers ondersteunt en heeft geen enkel nadelig gevolg voor de weergave met of zonder CSS.
Dezta heeft in dit geval gekozen om de gebruikerswens om onderbroken lijsten te kunnen gebruiken zwaarder laten wegen dan de Webrichtlijnen, ook omdat het afschaffen van het value attribuut omstreden is en mogelijk wordt terug gedraaid in een volgende W3C (X)HTML versie.
Als u andere foutmeldingen krijgt bij het toetsen van een RO-Standaarden 2008 webuitvoer, laat dat dan aan ons weten zodat we het probleem kunnen verhelpen.